Azi, 30.06.2016, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, în cauzele reunite Ciup şi Câmpean, a stabilit că prevederile art. XV din OUG nr. 8/2014 contravin principiilor cooperării loiale, echivalenţei şi efectivităţii stabilite de dreptul Uniunii Europene. Prin art. XV din OUG nr. 8/2014 s-a dispus eşalonarea pe o durată de 5 ani a plăţii tuturor taxelor auto la care ANAF-ul a fost obligat prin hotărâri judecătoreşti şi suspendarea de drept a oricărei executări silite a unor astfel de hotărâri.
Particularităţile celor două decizii date azi de CJUE sunt:
– preşedintele completului de judecată a fost doamna judecător Camelia Toader;
– doamna Silvia Ciup sesizase şi Curtea Constituţională a României în privinţa neconstituţionalităţii articolului indicat, în special în privinţa dreptului naţional din Constituţie, nu numai a celui comunitar din Constituţie, însă i-a fost respinsă excepţia neconstituţionalităţii;
– se creează un conflict jurisprudenţial cu iz comunitar între CCR şi CJUE.
Particularităţile judiciare sunt:
– instanţele naţionale, care în ultimii doi-trei ani au uitat că sunt primele instanţe comunitare, vor fi obligate să aplice aceste decizii CJUE, cu toate că deciziile CEDO aplicabile acestei situaţii nu le convinseseră pe unele;
– executările silite începute vor putea continua nestingherit sau vor putea fi începute noi executări;
– regretabil, spre deosebire de CCR în decizia Ciup, CJUE în decizia Ciup a înţeles să apere inclusiv justiţia română şi să redea vigoarea hotărârilor judecătoreşti de care înşişi unii judecători s-au lepădat.
UPDATE: Tribunalul Constanţa s-a conformat deciziei date de CJUE şi ieri, 15.09.2016, în două cauze, în judecarea cererilor de apel ale creditorilor-contribuabili, admiţând apelurile, a validat poprirea terţului Trezoreria Constanţa pentru întreaga sumă (actualizată) datorată cu titlu de „taxă auto” şi cheltuieli. În consecinţă, Trezoreria este obligată prin hotărâre definitivă să plătească sumele totale creditorilor.